Kým EÚ rieši vážne výzvy s dopadom na všetkých občanov, premiér Fico robí naše Slovensko konkurencie-NEschopným

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Štrasburg, 18.september 2024 – “Zatiaľ čo Európska únia vrátane Slovenska čelí vážnym hrozbám s dopadom na živobytie ľudí, náš premiér púta pozornosť zástupnými témami, podkopáva demokratické základy, právny štát a namiesto podpory konkurencie schopnosti prináša ďalšiu ranu nielen ľuďom, ale aj podnikateľskému sektoru,” vyhlásila europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann.

V Európskom parlamente sme sa tento týždeň zaoberali kľúčovou správou bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky a talianskeho premiéra Maria Draghiho o európskej konkurencieschopnosti. Správa zdôrazňuje výzvy, ktorým čelí európske hospodárstvo vrátane tých, ktoré prichádzajú z Číny. KDH sa témou úpadku konkurencieschopnosti Európskej únie intenzívne zaoberá.

“Dlhodobo poukazujem na zlé rozhodutia, ktoré k dnešnej situácií viedli. Aj preto KDH na rozdiel od europoslancov za SMER, ale aj PS hlasovalo proti kontroverznému zákazu spaľovacích motorov, ktorý žiadame prehodnotiť. Dnes už v praxi vidíme negatívne dôsledky týchto zlých rozhodnutí. Z týchto dôvodov KDH hneď na začiatku tohto legislatívneho obdobia pri rokovaniach s Ursulou von der Leyen trvalo na povinnom zhodnotení dopadov na konkurencieschopnosť pri každej novej legislatíve,” hovorí Miriam Lexmann, ktorá je členkou parlamentného výboru pre medzinárodný obchod a pokračuje, že “kým táto téma dominuje aj na programe plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu, slovenská vláda doma rieši presný opak alebo zástupné témy a v Bruseli či Štrasburgu ich vôbec nepočuť.”

Lexmann od začiatku kritizovala orientáciu súčasnej vlády na čínske investície, akou je napríklad baterkáreň spoločnosti Gotion v Šuranoch. Namiesto posilňovania konkurencieschopnosti len prehlbujú závislosť od Číny a umožňujú jej ovládať dodávateľské reťazce, čím podkopávajú našu ekonomickú bezpečnosť. “A na toto budem počas vypočúvaní v EP požadovať jasné odpovede práve od kandidáta na eurokomisára pre obchod a ekonomickú bezpečnosť, ktorým je slovenskou vládou nominovaný Maroš Šefčovič,” zdôrazňuje europoslankyňa.

“Podľa nedávnej štúdie nemeckej poisťovne Allianz by čínske dovozy elektromobilov mohli do roku 2030 stáť Európsku úniu viac ako 24 miliárd eur pričom pre slovenskú, českú a nemeckú ekonomiku by strata mohla predstavovať 0,3 – 0,4 % HDP. Znamená to veľký dopad na našu ekonomiku a živobytie ľudí,” dodáva Miriam Lexmann, pričom upozorňuje, že nedávna správa o tom, že Volkswagen, ktorý je na Slovensku najväčším súkromným zamestnávateľom s viac ako 9000 ľuďmi, už v Nemecku ohlásil zatváranie fabrík, by mala byť pre našu vládu budíčkom.

ZOSTAŇME V KONTAKTE

Nechajte mi Váš e-mail a majte prehľad o tom, čo pre Vás robím  v Európskom parlamente! 

Skip to content