Kým náš automobilový priemysel upadá, vláda SR investuje peniaze daňových poplatníkov do otáznych projektov

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

,,Zatiaľ čo náš automobilový priemysel upadá a čelí vážnym výzvam s dopadmi na živobytie ľudí, vláda SR investuje peniaze daňových poplatníkov do otáznych projektov, podkopáva našu ekonomickú konkurencieschopnosť a bezpečnosť,” vyhlásila europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann.

V Európskom parlamente sme sa tento týždeň zaoberali kľúčovou témou európskeho automobilového priemyslu vrátane hrozby prepúšťania, ktorú nedávno oznámil nemecký Volkswagen. Keďže automobilový priemysel je jedným z najväčších ťahúňov slovenskej ekonomiky, ktorý poskytuje zamestnanie viac ako štvrť miliónu ľudí, KDH otázku jeho budúcnosti berie so všetkou vážnosťou.

,,Dlhodobo poukazujeme na zlé rozhodnutia, ktoré k dnešnej situácií v automobilovom priemysle viedli. Nehovoríme len o kontroverznom zákaze spaľovacích motorov, za ktorý hlasovali poslanci Smeru aj PS, a ktorý žiadame prehodnotiť, ale aj o širšej otázke konkurencieschopnosti európskeho priemyslu. Z týchto dôvodov sme aj pri rokovaniach s Ursulou von der Leyen trvali na povinnom zhodnotení dopadov každej novej legislatívy na konkurencieschopnosť,” hovorí Miriam Lexmann, ktorá je členkou parlamentného Výboru pre medzinárodný obchod.

Lexmann od začiatku kritizovala orientáciu súčasnej vlády na čínske investície, ktoré sa ukázali ako problematické vo všetkých krajinách, v ktorých boli realizované. Rovnako aj baterkáreň spoločnosti Gotion v Šuranoch podľa nej vyvoláva viac otázok ako odpovedí.

,,Preto sa vlády opätovne pýtam, či riadne zvážila environmentálne, ekonomické a bezpečnostné dopady tejto investície. Skutočne ide o projekt, ktorý prospeje nášmu automobilovému priemyslu, ale i rastu HDP a zamestnanosti? Alebo sú v hre iné záujmy, pre ktoré je vláda ochotná zavrieť oči pred rizikami,“zdôrazňuje europoslankyňa.

Lexmann ako expertka na zahraničnú politiku, ktorá za kritiku čínskej komunistickej strany ocitla aj na sankčnom zozname totalitnej Číny, dlhodobo varuje pred prehlbovaním našej závislosti od autoritárskych krajín, ktorá je hrozbou pre našu ekonomickú bezpečnosť.

Jednou z najväčších výziev pre európske automobilky je prudký nárast predaja čínskych elektromobilov na trhu EÚ. Podľa nedávnej štúdie nemeckej poisťovne Allianz by čínske dovozy elektromobilov mohli do roku 2030 stáť Európsku úniu viac ako 24 miliárd eur pričom pre slovenskú, českú a nemeckú ekonomiku by strata mohla predstavovať 0,3 – 0,4 % HDP[1],“ dodáva Lexmann.

ZOSTAŇME V KONTAKTE

Nechajte mi Váš e-mail a majte prehľad o tom, čo pre Vás robím  v Európskom parlamente! 

Skip to content