Spolupráca s demokratickými spojencami je kľúčom k prosperite našich regiónov a ekonomickej bezpečnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

„Nie financovanie projektov totalitných režimov, ale podpora inovácií európskych a slovenských firiem a spolupráca s demokratickými spojencami je kľúčom k prosperite našich regiónov a ekonomickej bezpečnosti”, hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) počas samitu zákonodarcov z celého sveta na Taiwane.

„Zatiaľ čo slovenská vláda dotuje čínske investície a chce zvýšiť závislosť našej krajiny od totalitnej Číny, tento týždeň na Taiwane rokujem s demokratickými zákonodarcami z celého sveta o tom, ako môžeme prostredníctvom vzájomnej spolupráce posilniť našu vlastnú ekonomickú bezpečnosť a konkurencieschopnosť’, zdôrazňuje Miriam Lexmann, spolupredsedníčka Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC).

Medziparlamentná aliancia pre Čínu (IPAC) spája zákonodarcov z celého demokratického sveta, aby spolupracovali na riešení hrozieb, ktoré predstavuje Čínska komunistická strana. Miriam Lexmann patrí medzi zakladajúcich členov aliancie a za jej poukazovanie na hrozby, ktoré predstavuje totalitný režim a jeho hrubé a porušovanie ľudských práv, bola v roku 2021 Čínou sankcionovaná.

Pre účasť na tomto samite vyvíjal prostredníctvom svojich diplomatov Peking tlak na zákonodarcov najmenej šiestich krajín, ktorí dostali urgentné žiadosti o stretnutie s veľvyslancami. Europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá v Európskom parlamente pôsobí vo výboroch pre zahraničné veci a medzinárodný obchod potvrdila, že aj KDH bolo v tejto záležitosti kontaktované Veľvyslanectvom Čínskej ľudovej republiky v Bratislave.  Poznamenala, že strana odmieta vyhrážky alebo akúkoľvek inú formu nátlaku zo strany čínskej komunistickej strany týkajúce sa práva európskych krajín rozvíjať vzťahy s Taiwanom v súlade s ich národnými záujmami a spoločnými hodnotami demokracie a ľudských práv.

Počas samitu v Taipei zákonodarcovia rokujú aj s taiwanskou  viceprezidentkou Hsiao Bi-khim a ministrom zahraničných vecí Lin Chia-Lung.

„Taiwan je dôležitým partnerom a už dnes je tretím najväčším investorom na Slovensku. Spolupráca s našimi demokratickými partnermi nám pomáha napredovať v inováciách, poskytuje prístup ku kritickým technológiám, ktoré náš priemysel potrebuje pre zachovanie konkurencieschopnosti,“ vyzdvihla Miriam Lexmann pri tejto príležitosti potrebu väčšej spolupráce medzi Slovenskom a Taiwanom. „KDH bude aj naďalej kritizovať kroky vlády SR, ktoré podkopávajú ekonomickú bezpečnosť Slovenska zvyšovaním závislosti od Číny, čo nás robí zraniteľnejšími voči jej ekonomickému nátlaku”, dodala europoslankyňa.

Zdroj foto: IPAC

ZOSTAŇME V KONTAKTE

Nechajte mi Váš e-mail a majte prehľad o tom, čo pre Vás robím  v Európskom parlamente! 

Skip to content